Lättläst Teckenspråk
Facebook

Tyska - Pernilla Enmalm

Pernilla Enmalm har alltid gillat språk. "Hela världen är öppen för de som kan fler språk." 

Pernilla har undervisat allt från tyska steg 1-5 på Gysam, i år har hon en nybörjarkurs. Att läsa ett språk på distans kräver sin arbetsinsats, men i gengäld är det flexibelt och varierande i jämförelse med vanlig klassrumsundervisning.

Själv lärde hon sig tyska både i skolan och när hon jobbade som au-pair i Sydtyskland. I skolan fick hon grunderna, i Tyskland kom det där riktiga ”flytet”. Sedan dess har hon läst tyska på universitetsnivå i Tyskland och engelska i England.

För att hålla tyskakunskaperna vid liv försöker hon resa till tysktalande länder så ofta som möjligt. Kan man ett språk blir det mycket roligare att åka dit där man kan göra sig förstådd. ”Ibland möter jag vuxna som säger att de läst ett språk i flera år, men aldrig haft användning för språkkunskaperna. Då brukar jag svara att det bestämmer man ju lite själv...”.

Tyska är det största modersmålet i Europa och Sveriges största handelspartner (både import/export). Efter våra nordiska grannar är tyskar de som turistar mest hos oss i Sverige. Alperna är vidunderligt vackert och Berlin är coolt! Det är nära, bara att ta färjan över.