Lättläst Teckenspråk
Facebook
Annas_tele_117.JPG

Yrkesprogramsmässa i Hedemora.

Som en del av den yrkesvecka som Gysam och Hedemora kommun arrangerade under vecka 39 anordnades en yrkesprogramsmässa på Martin Koch gymnasiet i Hedemora den 29 september. Syftet var att öka intresset bland unga att söka yrkesprogram, att höja medvetenheten kring program samt att visa kopplingen mellan utbildning, yrke och arbete.

Yrkesveckan är en final på en aktivitet som började i juni med studiebesök på två arbetsplatser i Hedemora för lärarna. Föräldramöten med fokus på utbildning och arbetsliv har arrangerats och kommunikatörerna från Arbetsmarknadskunskap har haft inspirationslektioner med eleverna. Yrkesprogramsmässan som var ett samarbete mellan Martin Koch gymnasiet, Vasaskolan och Gysam (som drivs av Falun Borlänge-regionen) var finalen på veckan där yrkesprogram från Gysams kommuner fanns representerade. Utställare från UF samt programmen Restaurang och livsmedel, Hotell och turism, Barn och fritid, Vård och omsorg, Handel och administration, Lärling, El och energi, Naturbruk, Bygg och anläggning inriktning gruv, Industritekniska, Fordon och transport, samt VVS fanns på plats för att visa upp vad programmen har att erbjuda. Dessutom fanns flera arbetsgivare på plats, så som Boliden, Bravida, BYN, Romme Alpin och Dannes El service, för att visa upp yrken som utbildningarna kan leda till. Målgruppen var elever från åk 7-9 från Vasaskolan och Olympicaskolan och IM-programmen i Hedemora.

Dagen var mycket uppskattad av både lärare, arrangörer och elever och man har redan idéer inför nästkommande år.

- Detta är något vi kommer att fortsätta med, det är så viktigt att visa vad eleverna faktiskt har att välja på. Yrkesprogrammen hamnar ofta i skymundan för de mer teoretiska programmen och jag tror det är viktigt att även de får en högre status bland ungdomar och föräldrar. Det är dock viktigt att detta inte är en fristående grej utan vi måste arbeta på fler sätt för att visa eleverna vilka möjligheter de har och för att de ska kunna göra medvetna studie- och karriärsval. En annan sådan satsning är ju Arbetsmarknadskunskap, där vi arbetar tillsammans för att visa upp arbetsmarknaden i regionen, säger studie och yrkesvägledare Ann-Sofie Vikström vid Martin Koch gymnasiet i Hedemora.

Gysam fanns på plats med popcornmaskin och bjöd deltagarna på popcorn, vilket var mycket uppskattat av elever och lärare.

- Det var ett väldigt trevligt inslag, eleverna möttes av lukten av nypoppade popcorn på skolgården, vilket jag tror gjorde att de kände sig välkomna. Det blev en bra start på mässan, säger Lina Lundin, Gysam.