Utbildningen ska utveckla elevers kunskap om ekonomiska samhällsförhållanden, om olika länders förutsättningar för handel samt internationella avtal.
Människan i samtiden, historien och världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv diskuteras i programmet.
Människans skapande och tänkande står i centrum samt hur språket är kulturbärare, varför eleverna läser språk, litteratur, historia, kulturhistoria samt filosofi.
Naturvetenskapen studeras i ett historiskt förlopp och eleverna ska visa intresse för aktuella forskningsrön och samhällsutveckling och hur det påverkar hållbar utveckling.
Här diskuteras samhällsgemenskap, individer, gruppmedlemmar samt samhällsstrukturer och frågor om demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö.
Kunskap om fysik, kemi och matematik är centralt och eleverna ska kunna undersöka olika tekniska objekt och processer. I fysik och kemi ska eleverna undersöka företeelser i naturen, och matematiken ska användas som ett språk för att uttrycka sammanhang.