Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Handel och administration - Vill sälja stort

Johanna Karlsson valde handels- och administrationsprogrammet på VBU-gymnasiet för att hon är intresserad av försäljning, dessutom tyckte hon att det verkade vara en bra utbildning.

Efter praktikperioden – så kallat arbetsplatsförlagt lärande - i ettan då hon fick prova på både handels- och administrationspraktik valde hon handel.

– Jag vill gärna sälja något stort som bilar eller hus. Efter en stor försäljning tror jag att man känner sig väldigt nöjd med sig själv, berättar Johanna.

Johanna trivs på programmet.

– Man lär sig mycket, det är väldigt bra och roliga lärare som lägger ner mycket tid på en. Ett plus är ju dessutom praktiken. Man får reda på hur det är ute i branschen och får in en fot på arbetsplatser. Det är roligt!

På handels- och administrationsprogrammet genomgår eleverna femton veckor praktik uppdelat på tre år. Johanna har varit på Lindex, Atlas Copco (administration), Lekia och Dressman.

– Jag gillar att allt är så annorlunda från grundskolan. Till exempel mässan Varan som vi genomförde i ettan, då vi blev tilldelade en produkt som vi skulle marknadsföra i en monter genom att skaffa sponsorer. Det var mycket enklare än jag trodde att bli sponsrad. Företagen var helt med på det, vi fick till exempel jättefina tapeter från Rusta.

Johanna tycker att bland det viktigaste att lära sig är att vara självständig, framåt och kunna prata inför folk. 

– Förut var jag väldigt blyg. I nian vågade jag knappt prata inför klassen, men nu gör vi det varje dag, så det blir mer naturligt, förklarar hon

För att kunna läsa vidare har Johanna valt att läsa in högskolebehörighet. Det finns till exempel en mäklarutbildning i Gävle, men hon är inte riktigt säker än var hon hamnar till slut.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)