Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Humanistiska - brett om människan

Tove Sköld är humanist ut i fingertopparna, hon valde humanistiska programmet på VBU när hon skulle börja gymnasiet.

– Programmet hade alla de kurser jag ville läsa. Jag har alltid varit intresserad av litteratur, kultur och historia. Dessutom kände jag mig även redo att lära mig fler språk efter franskan på högstadiet.

– När jag fick veta att vi även ska läsa psykologi, kände jag verkligen att jag kommit rätt, det är som att programmet är skräddarsytt bara för mig.

Tove berättar att humanistiska är ett program för de som känner en kunskapstörst och som är intresserade av karaktärsämnena. Hon beskriver det som en passion eller en glöd för humanismen. 

Tove tycker också att det är viktigt att poängtera att det här med att elever på humanistiska programmet måste ha en glöd inte innebär att du måste vara superambitiös eller att du sträckläser igenom en bok om dagen. Eleverna kan ta det i sin egen takt och de får stöd av lärarna, men humanisterna på VBU präglas av att de gillar karaktärsämnena och är intresserad av dem.

– Jag tycker däremot att humanistiska programmet ska vara ett aktivt val, inte att man väljer det för att ens kompisar går det. Så är det i vår klass och vi har jättebra sammanhållning eftersom vi alla går in för studierna, både elever och lärare. 

– Vi läser både samhällskunskap, kultur och idéhistoria. Inte bara den tunga, hårda samhällskunskapen, utan kärnan - människan .

– Det mest intressanta för mig har varit människans språk. Det handlar om hur människan har utvecklats från förr och hur detta har påverkat språkets utveckling, hur kroppsspråk och intonation ändrar innebörden av språket. Sedan gillar jag psykologi och socialpsykologi, eftersom man kan relatera till det i det verkliga livet. 

Arbetssättet på humanistiska är mest studier, men däremot får man ofta välja hur man vill redovisa, det är mycket seminarium och diskussioner.

– Vi har haft ett prov i psykologin, men annars kommer proven nästan bara på matematiklektionerna.

På frågan om vad som är viktigt att lära sig svarar Tove:

– Att kunna kommunicera är viktigt för alla inom alla yrken. Också att vara öppen för andra kulturer och personligheter och klara av mötet med dem är en fördel. Sådant lär man sig på humanistiska programmet.

Tove vill antingen bli professor inom humanismen på ett etablerat universitet eller arbeta i en liten bokhandel i gamla, mysiga London.

– Humanistiska programmet är inspirerande och öppnar upp ögonen för nya saker som du inte tänkt på förut, sammanfattar Tove.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)