Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Bygg och anläggning - Alicia blev målare

Hon kom inte in på sitt förstahandsval när hon sökte till gymnasiet. Nu är hon glad att det blev så. Alicia Jansson Holmer arbetar som målare i Borlänge.

Alicia är en typisk nittonåring som lever för dagen och gillar att hänga med sina kompisar på fritiden. Hon är uppväxt och bor med sina föräldrar i Borlänge. För Alicia var valet till gymnasiet allt annat än självklart och med drömmar om att bli allt från frisör till polis valde hon till slut att prova en praktisk utbildning på Hushagsgymnasiets bygg- och anläggningsprogram.

Alicias första val var ett gymnasium i Malung men eftersom hon inte kom in där hamnade hon på Hushagsymnasiet och bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot måleri, något som hon är väldigt glad för i efterhand. Tack vare en praktikplats hos Hans Isbergs Måleri AB hade hon inga problem att få jobb efter gymnasiet och idag arbetar hon som målare på samma företag. 

Tar dagen som den kommer
Alicia berättar att hon trivs jättebra på jobbet och att det är varierat och roligt.
- Det är lite jobbigt att gå upp så tidigt, säger hon och skrattar, men dagarna går jättefort.

Men Alicias planer sträcker sin inte längre än ett par månader, i november åker hon till Thailand och arbetar och när hon kommer hem i januari vet hon inte riktigt vad hon vill göra. Januari är en period då byggbranschen brukar ha lite sämre med jobb, men hon oroar sig inte så mycket för det. Hon uppmanar andra elever som ska välja till gymnasiet att välja den utbildning som man själv vill och inte styras så mycket av kompisar och grupptryck.