Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Vård och omsorg - Arbeta med människor

Om man går vård- och omsorgsprogrammet kan man arbeta som till exempel undersköterska eller assistent inom kommunala eller landstingsverksamheter, men vad du kanske inte visste är att man även kan studera vidare till sjuksköterska, sjukgymnast, socionom, brandman eller polis efter gymnasiet.

Alexandra Andersson går vård- och omsorgsprogrammet på VBU Smedenskolan. 

– Jag valde VO för att det är en linje som passar mig, mycket av det man lär sig kan vara användbart om man ska söka vidare till vissa högskolestudier. Jag funderar till exempel på att söka vidare till polishögskolan eller en sjuksköterskeutbildning.

– Det var flera som sa att det är bra att gå vård- och omsorgsprogrammet om man vill bli polis. Man får en bra grund, lär sig om att vårda och möta människor. Man läser psykologi som också kommer till användning inom polisyrket.

– En annan sak som är bra med programmet är att man nästan garanterat får jobb när man är färdig, undersköterskor finns det stor efterfrågan på.

– Jag tror att det finns många förutfattade meningar om VO. Det är inte så att man måste bli undersköterska eller jobba inom äldreomsorgen bara för att man går programmet. Man kan bli sjuksköterska, sjukgymnast, socionom, brandman eller polis. Men det är nog många som tror att vi bara åker ut till äldreboenden och tar hand om brukare. 

Alexandra tycker att det mest intressanta på utbildningen är att få lära sig hjärt-lungräddning, ta blodprov och andra praktiska saker.

– Att kunna möta människor är väldigt viktigt, både i arbetslivet och det privata - att veta hur man ska prata med någon som inte är som en själv, till exempel äldre människor eller någon av en annan kultur. 

Alexandra vet inte riktigt vad hon vill göra i framtiden, men hon tror att hon kommer att arbeta som undersköterska på ett sjukhus några år först och se var det leder. 

– Man har ju chansen att studera vidare när som helst i livet.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)