Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Samhällsvetenskap - Spännande med journalistik

Jesper Hamberg valde samhällsvetenskapsprogrammet för att han är intresserad av media och journalistik. Han valde inriktningen medier, information och kommunikation av samma anledning.

– Det är ju också inriktningsämnena som jag gillar mest. Dessutom är programmet brett, man kan bli mycket. Jag tror att mitt medieintresse har utvecklats för att jag har spelat mycket musik.

– En gång fick vi i uppgift att intervjua och fotografera någon och skriva en artikel om det sedan. Det var nog en av de roligaste uppgifterna vi fått.

Jesper berättar att det blir mycket praktiska övningar, ungefär ”fifty-fifty”, vilket är bra. 

– Jag vill ju kanske bli journalist och då tror jag att det är väldigt viktigt att lära sig skriva bra. Vi har lärt oss en del på programmet än så länge, själva grunden.

Sedan Jesper började på programmet har han börjat läsa tidningar oftare, och han tänker mer på hur artiklarna är upplagda än vad han gjorde förut. Samma sak händer när han lyssnar på radio.

– Vi var på studiebesök på SR i Stockholm med skolan och fick vara med i studion under livesändning. Det var verkligen kul att se hur det fungerar.

I framtiden kommer Jesper att arbeta inom media, eventuellt kommer han läsa vidare till journalist. 

– Att gå på samhällsvetenskapsprogrammet är roligt och man lär sig mycket. Inom medieinriktningen är vi dessutom ganska få, så vi får mer tid med läraren på lektionerna, förklarar Jesper.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)