Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Monireh blev IT-konsult

Monireh Bergström är 28 år och bor i Falun. Hon arbetar som IT-konsult i Borlänge och har dubbla examen från Högskolan Dalarna där hon läste till civilekonom och systemvetare. År 2005 tog hon studenten från humanvetarprogrammet, en lokal utbildning som inte finns längre, med inriktning mot samhällsvetenskap på Kristinegymnasiet i Falun.

På fritiden umgås hon med familjen och vännerna, tycker om att träna och är gyminstruktör på Friskis och Svettis. Dessutom arbetar hon för Rädda Barnen med läxhjälp i Falun. Förutom hennes stora intresse för styrketräning så är hon väldigt fascinerad av fåglar, i synnerhet papegojor och det är ett ämne hon gärna fördjupar sig i.

När Monireh var liten drömde hon om att bli polis eller barnläkare eftersom hon alltid velat arbeta med människor som behöver hjälp. Att valet till gymnasiet föll just på humanvetarprogrammet var för att hon ville ha en så bred bas som möjligt och hon kände sig inte mogen nog att välja ett framtida yrke när hon var 14, 15 år.

  • - När jag skulle välja gymnasieutbildning var SAM eller NATUR de enda inriktningarna där man fick en bred behörighet vid fortsatta studier oavsett yrkesval. Första året på humanvetarprogrammet läste man SAM och NATUR blandat och det var anledningen till att jag valde just det programmet. På det sättet fick man ett år till på sig att bestämma sig vilken inriktning man ville ha och det är ganska stor skillnad på att ta beslut när man är 14 eller 16 år. Andra året valde jag SAM då jag kände att det var rätt för mig.

Efter studenten började hon arbeta som verksamhetschef för Studenternas NäringsLivsEnhet på Högskolan Dalarna och där fick hon kontakt med ett konsultbolag. Monireh ringde och frågade om hon kunde få komma på en intervju och idag arbetar hon som IT- konsult och testledare av IT-system. Hennes arbete innebär att hon säkerställer att systemen genomgått noggranna tester innan de kommer ut på marknaden och blir tillgängliga för konsumenter/kunder/användare. Hon trivs jättebra i branschen eftersom hon får träffa mycket människor och känner att det hon gör är viktigt och betydelsefullt och hon tror att hon kommer att stanna kvar i branschen även i framtiden.

Monireh menar att valet till gymnasiet faktiskt kan vara avgörande för det framtida yrkesvalet och rådet hon ger till elever som ska välja till gymnasiet är tydligt;

  • - Välj efter det ämne du tycker är roligast i skolan och välj den inriktning där du får mest/flest behörigheter när du har gått ut gymnasiet. På så sätt kan du söka till fler program som erbjuds på högskolor i hela Sverige. Då begränsar du dig inte och behöver inte plugga upp ämnen efter gymnasiet. Jag gjorde så och jag ångrar det inte en sekund.

  • En mix av två utbildningar

  • Humanvetarprogrammet var en blandning mellan naturvetenskapsprogrammet (samhällsvetenskapliga inriktningen) och samhällsvetenskapsprogrammet (beteendevetenskapliga inriktningen). Om en tycker att Monirehs resa verkar intressant ska en prata med sin studie- och yrkesvägledare.