Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Mikaela valde det hon tyckte var kul

Mikaela Norberg är en idrottsintresserad tjej som är 22 år och bor i Svärdsjö med sin sambo och två katter. Just nu pluggar hon till lärare.

- Jag ville bli tandläkare när jag var liten, min farmor jobbade som tandhygienist, så blev jag intresserad av det.

När det blev dags att välja gymnasium valde Mikaela friskvårdsprogrammet på Kristinegymnasiet eftersom att programmet hade alla kurser som krävs för att söka till högskolan samt att det var inriktat på hälsa som hon var väldigt intresserad av.

- Jag var helt säker på att jag skulle vidareutbilda mig till sjukgymnast efter gymnasiet och det var också avgörande för mitt val av program. Många sa att jag skulle välja naturvetenskapsprogrammet om jag skulle utbilda mig till sjukgymnast, men jag gick på min magkänsla och valde något som jag trodde skulle bli kul. Jag brydde mig inte så mycket om jag skulle hamna med någon av mina kompisar.

Mikaela valde att utbilda sig till lärare efter att ha arbetat som elevassistent under flera år.

- Jag känner att det är något som jag kommer att göra bra. Jag vet vad som krävs av en lärare efter att ha jobbat tillsammans med många i flera år.

Mikaelas råd till de som ska välja gymnasium är att en ska känna efter vad en själv vill.

- Du kommer att få massa nya vänner på gymnasiet. Välj något som du tror kommer bli kul eller som du är motiverad till att plugga, annars kommer du bara att bli väldigt skoltrött.

Friskvårdsprogrammet finns inte längre

Om du ska välja gymnasieutbildning och tycker att Mikaelas resa verkar vara intressant, kan du prata med din studie- och yrkesvägledare. Det programmet som liknar friskvårdsprogrammet idag är barn- och fritidsprogrammet, inriktning fritid och hälsa.