Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Hotell och restaurang - Albin blev kock

Albin Magnusson är 20 år och uppväxt i Grangärde. Som liten drömde han om att bli polis och musik är hans stora intresse. På fritiden dansar han gärna och tar en löptur i skogen eller längs kusten när han får tid. Idag bor han i Strömstad där han arbetar som kock på Hotell Laholmen.

Albin älskar sitt yrke och är väldigt glad för att han fick upp ögonen för hotell- och restaurangprogrammet eftersom valet till gymnasiet var svårt. Hans vänner skulle gå elprogrammet och trots att det aldrig kändes riktigt rätt så var det även Albins första val till en början. Efter att han funderat ett tag gick han till skolans datasal och sökte på måfå efter tillgängliga gymnasieprogram och hittade hotell- och restaurangprogrammet. Albin älskade att laga mat och valet blev mycket enklare.

  • - Jag kände att, ska jag kasta bort tre år för att gå ett program bara för att mina kompisar går där, eller ska jag göra det som jag vill och som känns bäst för mig? Jag hade tur och fick ändra mina val, så jag satte HR högst upp och EL tog jag bort helt och hållet, berättar Albin.

Albin är otroligt glad för att han vågade följa sin magkänsla och inte lät sig styras av grupptryck, hans vänner fanns där ändå, även om de inte gick samma program. Under sitt andra år på gymnasiet fick han chansen att provjobba för ett sommarjobb i Strömstad där han fick bekräftat att restaurangbranschen var rätt för honom.

  • - När jag kom tillbaka från sommarjobbet i Strömstad hade jag helt nya ögon att se med och insåg hur mycket jag utvecklats som kock. Utan skolans hjälp och den grundträning jag fått så hade jag nog aldrig fått jobbet.

Under sitt sista år på gymnasiet åkte han tillbaka till Strömstad för 5 veckors praktik och när han tog studenten fick han utmärkelsen årets kockelev 2013 samt Norrbärke församlings stipendium 2013 som avgångselev från hotell- och restaurangprogrammet. Efter studenten åkte han till Gol, Hemsedal i Norge för att arbeta som kock under vintersäsongen. När våren kom hade han en fast anställning på Hotell Laholmen som väntade.

Albin ser ljust på framtiden och karriären inom restaurangbranschen. I januari 2015 är han tjänstledig och åker till Malta för att praktisera på Hilton hotell i två månader med ambitionen att utvecklas och lära sig så mycket som möjligt. Albin tror att det är viktigt att man vågar chansa och testa nya saker, så länge man har kämparglöd så löser sig det mesta, även om det är en berg-och-dalbana ibland. Han vill rekommendera elever som ska välja till gymnasiet att gå hotell- och restaurangprogrammet eftersom det är ont om bra kockar i Sverige just nu.

  • - Dessutom är HR en otroligt rolig och lärorik upplevelse. Gå på magkänsla och kom ihåg att mat behöver man kunna laga även om det visar sig att man inte vill jobba med det i framtiden. Det lilla valet när jag gick ner till datasalen och bytte program var det bästa jag har gjort!

  • Hotell- och restaurangprogrammet blev två nya program i gymnasiereformen som skedde år 2011

  • Hotell- och restaurangprogrammet finns inte längre, utan har blivit två nya program, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt hotell- och turismprogrammet. Om du som gymnasiesökande tycker att Albins resa verkar spännande rekommenderar vi att du tittar närmare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.