Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Helena ville läsa en bred utbildning

Helena Sandström är född i Malmö, flyttade till Borlänge när hon var två år, och till Falun när hon var elva, där bor hon nu med sin sambo som är service-elektriker. Helena tycker om att baka, läsa böcker och cykla mountainbike.

- När jag var barn ville jag bli veterinär eftersom jag alltid har älskat djur. Sen under en ganska lång tid ville jag bli journalist, och det höll i sig till efter gymnasiet. Jag har inget riktigt bra svar på varför jag ville bli journalist, men har alltid gillat att skriva, och blev inspirerad av min morbror som har varit journalist.

När Helena skulle välja gymnasieprogram ville hon ha en bred utbildning som gav henne behörighet att läa vidare. Hon hade hört mycket gott om Kristinegymnasiet, så hon hamnade där på humanvetarprogrammet.

- Idag jobbar jag som personlig handläggare på Försäkringskassan. Vägen hit har bestått av ett antal år som omsorgsassistent inom LSS, där jag insåg hur roligt det var att jobba med människor. Parallellt med det pluggade jag bl.a. engelska och psykologi, och därefter läste jag beteendevetenskapliga programmet på Mälardalens högskola i Västerås och bodde där i tre år, med inriktning pedagogik. Efter det började jag jobba som utvecklare inom sociala sektorn i Borlänge kommun, och nu har jag nyligen börjat på Försäkringskassan.

Helena rekommenderar blivande gymnasieungdomar att välja program efter vad de vill hålla på med de kommande tre åren, men att högskolebehörigheten är bra att ha om man kommer att vilja riktning senare i livet.

En mix av två utbildningar

Humanvetarprogrammet var en blandning mellan naturvetenskapsprogrammet (samhällsvetenskapliga inriktningen) och samhällsvetenskapsprogrammet (beteendevetenskapliga inriktningen). Om en tycker att Helenas resa verkar intressant ska en prata med sin studie- och yrkesvägledare.