Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Fanny - Vad vill du göra imorgon?

Fanny von Wachenfeldt är 20 år gammal och kommer från Bjursås. Efter studenten flyttade hon till Nya Zeeland för att jobba som au pair under ett års tid. Nu planerar hon att blir lärare.

- Jag bodde i en värdfamilj och tog hand om deras då ettåriga charmtroll till son. En fantastisk upplevelse, som fick mig att utvecklas väldigt mycket och som jag kommer bära med mig för resten av livet.

De tre gymnasieåren spenderades på Kristinegymnasiet.

- Där läste jag friskvårdsprogrammet som nu tyvärr har lagts ner. Då jag är intresserad av träning, hälsa och kroppen blev det mitt val som jag inte ångrar för en sekund. Det var även en väldigt bred utbildning med många möjligheter att läsa vidare. Jag älskade skolan som då hade väldigt få elever vilket gjorde att man fick väldigt nära relationer med lärarna. De är helt fantastiska många av dem och har lärt mig så oerhört mycket. Inte bara teoretiskt, vad som står i läroplanen, utan även om livet och mig själv.

- När jag var liten hade jag, som många andra, en stor dröm om att bli veterinär. En dröm som jag tror grundades i ett stort intresse för djur och att ha vuxit upp med katter och kattungar i omgångar. Men den drömmen kan man väl kalla lite för en slags flickdröm som försvann ganska fort med åren.

I dagsläget vikarierar Fanny som idrottslärare på heltid på hennes gamla grundskola.

- Det är en fantastisk möjlighet då det är det jag vill utbilda mig till och jobba som i framtiden. Jag jobbar även som privatlärare på läxhjälpsföretaget SmartStudies där jag just nu hjälper en tjej i årskurs 9 med matematik två timmar i veckan. Väldigt roligt och givande. Min plan är som sagt att utbilda mig till lärare, men före det blir dags att sätta sig i skolbänken igen vill jag se lite mer av världen. Nu i februari är en enkelbiljett bokad till Thailand för några månaders "backpacking" i Sydostasien. Får se om jag är redo för plugget när hösten kommer, eller om jag hittar på ytterligare något nytt projekt. Det finns så mycket roligt att göra efter studenten och jag älskar det!

- Mitt tips till er som ska välja till gymnasiet är; tänk inte på "vad vill jag bli när jag blir stor?" för det tror jag nog ingen femtonåring riktigt vet. Utan tänk istället "vad vill jag spendera mina tre kommande år med? vad tycker jag är roligt?" och se till att du har möjligheten att läsa vidare för att senare i livet kunna välja inriktning på vad du vill göra i livet. Stort lycka till!

Friskvårdsprogrammet finns inte längre

Om du ska välja gymnasieutbildning och tycker att Fannys resa verkar vara intressant, kan du prata med din studie- och yrkesvägledare. Det programmet som liknar friskvårdsprogrammet idag är barn- och fritidsprogrammet, inriktning fritid och hälsa.