Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Estetiska - Ville arbeta med det han älskar

Johannes Gustafsson kommer från Leksand och provade både det ena och det andra innan han valde gymnasieprogram. I dag gör han det han brinner för - studerar musikteater på Geijerskolan i Värmland.

När Johannes var liten fanns drömmar om att en dag bli arkitekt. Men när klivet in i gymnasiet skulle tas valde han att läsa naturlinjen. Mest på grund av att utbildningen var bred och gav en bra grund inför vidare studier. Men det tog bara en månad innan han hoppade av och bytte till Handelsprogrammet för att fundera över framtiden. Det slutade med att han började på Estetiska programmet på Leksands gymnasium, efter att ha besökt skolan personligen och fått bra information från både lärare och elever. Ett beslut han inte ångrar.
-Jag är jättenöjd med mitt val och hade definitivt inte valt ett annat program i dag. Alla pratar om att man inte får jobb efter en estetisk gymnasielinje, men jag läste att man kunde studera samma grundläggande ämnen även där och komplettera de ämnen som saknades, berättar Johannes.

Stort intresse för sång och teater
Under gymnasiet gjorde Johannes auditioner till musikaler i Gagnef och med det brinnande intresset för sång, dans och teater sökte han därför vidare till Geijerskolan, en folkhögskola i Värmland. Vid tidpunkten för intervjun funderade han på att söka till Balettakademin i Göteborg.
-Jag vet inte vilket yrke jag strävar efter, men arbetstiteln musikalartist skulle vara väldigt smickrande att bära. Min ambition är i alla fall att få underhålla människor, säger han.

Följa magkänslan
Hade Johannes inte flyttat söderut hade planen varit att eventuellt studera musikproduktion eller något inom handels på Högskolan Dalarna. Skulle han däremot själv råda blivande studenter inför deras gymnasieval tycker han dock att man ska följa magkänslan.
-När jag först bytte linje trodde jag att allt skulle bli fel och att jag inte skulle kunna söka vidare, men sen fick jag ett bra råd; varför gå en utbildning i tre år och vantrivas när man kan följa sitt hjärta och satsa på sitt intresse redan från början? Jag tror att man ska gå på det man känner för. Vill man bli läkare, go for it! Och brinner man för musik ska man köra på det. Att jag själv väntade ett år med gymnasiet gjorde en stor skillnad för mig, man är helt enkelt väldigt ung när man söker dit, säger Johannes.

Internet till hjälp
-Jag själv sökte via internet när jag skulle hitta information. Den typen av koncept där man specifikt kan söka efter sin utbildning är väldigt bra eftersom jag helst inte vill bläddra i kataloger. Min generation hör nog också hit, då man vill hitta informationen snabbt och lätt och då funkar det bra att söka på nätet.