Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

El och energi, automation - Styra och bygga

Julia gillar datorer och ville gärna arbeta med händerna. Till slut valde hon el- och energiprogrammet inriktning automation.

Julia Almlöf tyckte att det var svårt att göra sitt gymnasieval.

– Jag visste inte alls vad jag skulle välja, men jag har alltid gillat datorer och jag ville gärna arbeta med händerna. När jag kollade igenom broschyrer tyckte jag att det här programmet och den här inriktningen verkade intressant. 

– Jag valde automation för att dra kablar var inte min grej, jag vill bygga och styra grejer, säger Julia med ett leende.

– Man ska välja el-och energiprogrammet – automation för att det är en rolig utbildning.

Just nu bygger och programmerar Julia en hiss med några av sina vänner. De har nyss börjat med inriktningsämnena och det här är ett av de första projekten.

– Vi har dokumenterat, demonterat, byggt om, samt monterat kablar och sensorer. Nu skall vi programmera PLC:n, den som styr hissen. Själva hisskonstruktionen fanns redan.

För Julia är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt om det hon är bra på, hon vill specialisera sig inom ett ämne.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill bli, förhoppningsvis kan jag starta ett eget företag så småningom, men först kommer jag nog att vara anställd.

– Att gå på el- och energiprogrammet – automation är roligt, man får alltid hålla igång, avslutar Julia.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)