Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Beatrice - Det är okej att ändra bana

Beatrice Nylund är 29 år, bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Älvdalen och flyttade till Falun när jag hon 16 år för att gå gymnasiet. Hon har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och har genom hela livet präglats av idén att allt är möjligt om man vill.

Beatrice gjorde väldigt mycket egen research på internet och läste all information som skickades ut från olika skolor när hon skulle välja gymnasium.

- Jag försökte bilda mig en uppfattning om vilka olika huvudspår jag kunde välja. Jag tog också mycket hjälp av skolans syokonsulent som uppmuntrade mig att göra studiebesök på olika skolor som jag var intresserad av. Jag minns att jag då funderade på allt från Rymdgymnasiet i Kiruna, till estetiska programmet i Mora.

- När jag var liten hade jag aldrig någon tydlig bild av ett drömyrke. Det har jag fortfarande inte. Jag tror att det är mycket svårare för ungdomar att ha det idag än för våra föräldrars generationer. Det finns så otroligt många olika typer av yrken och möjligheter idag att det blir svårare att ta reda på vad som passar en bäst. Man får pröva sig fram. För mig handlade det länge om att se hur långt jag kunde ta mig. Det fanns en stark drivkraft hos mig att vilja bevisa att man kan bli vad som helst trots att man kommer från en liten ort som Älvdalen.

Till slut valde Beatrice humanvetarprogrammet på Kristinegymnasiet, inriktning naturvetenskap.

- För mig var det var en kombination av att vilja flytta hemifrån och att hitta ett program som jag trodde skulle passa mig. Jag lockades av humanvetarprogrammets etiska profil och tyckte om idén att lära mig genom att diskutera, få vrida och vända på problem och frågeställningar. Dessutom kunde man inför årskurs 2 välja inriktning mot naturvetenskap eller samhällsvetenskap, det gjorde att det kändes som en bred men samtidigt kvalitativ utbildning. Jag skulle ha många dörrar öppna efteråt men samtidigt känna att jag fick ut något mer än om jag gått ett vanligt naturvetenskapligt program.

Det bästa med programmet visade sig vara engagerade lärare, som skapade ett tillåtande klimat där diskussioner om allt från genmanipulation till religionsfrihet var vanligt, att programmet lockade till sig elever med olika bakgrund fast med liknande intressen, samt att utbildningen till stor del gick ut på att eleverna fick finna informationen själva, tolka den och lära sig att vara källkritiska.

- Dessutom är Kristinegymnasiet en förhållandevis liten skola där en familjär stämning råder, vilket var skönt för mig som kom som nyinflyttad.

Beatrice tycker mycket om att resa och upptäcka nya platser. Hon har bott utomlands i flera olika omgångar, bland annat i New York, Paris och Zürich.

- Dessutom uppskattar jag mer och mer att vara ute i naturen, något jag kan sakna från tiden i Falun och Älvdalen.

Idag jobbar hon som konsult inom organisationsrådgivning på PwC. Där har hon jobbat sedan 2012 då hon tog sin examen från Handelshögskolan i Stockholm.

- Att jobba som konsult är väldigt brett och spännande. Man ges möjlighet att få inblick i en mängd olika branscher och företag. Det handlar också om att lära sig att hantera och strukturera problemlösning.

Beatrice råd när det gäller gymnasievalet är att följa sin magkänsla.

- Jag vet att det känns som ett livsavgörande val, vilket program man ska söka, men det är det inte. Bär med dig att det alltid är okej att ändra bana framöver. Min faster skolade till exempel om sig till psykolog när hon var över 50. Det tycker jag var skithäftigt. Det går inte att kräva av en 15-åring att hen ska veta exakt vad hen vill jobba med resten av livet.

Och lyssna på Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) av Baz Luhrman. Där finns en av världens bästa strofer: “Don't feel guilty if you don't know what to do with your life. The most interesting people I know didn't know at 22 what they wanted to do with their lives, some of the most interesting 40-year-olds I know still don't.”

En mix av två utbildningar

Humanvetarprogrammet var en blandning mellan naturvetenskapsprogrammet (samhällsvetenskapliga inriktningen) och samhällsvetenskapsprogrammet (beteendevetenskapliga inriktningen). Om en tycker att Beatrice resa verkar intressant ska en prata med sin studie- och yrkesvägledare.